ЄС пропонує глобальний поетапний відмова від ГФУ (гідрофторвуглеців)

The EU proposes a global phase-out of HFCs (hydrofluorocarbons)

Проект містить поправки до Монтреальскому протоколу в частині зниження виробництва фреонів в розвинених країнах.

Цей крок ЄС повторює аналогічні проекти, представлені з 2009 року в США, Канаді, Мексиці та Мікронезії, і значно знизить випуск ГФУ в розвинених країнах у відповідності з графіком поетапного відмови відповідного правилам ЄС з регулювання парникових газів.

«ЄС очікує, що розвинені країни послідують його прикладу», - сказала Клер Перрі, керівник Кліматичного Агентства з екологічних розслідувань (EIA).

«ЄС значно підняв планку, і тепер закликає інші розвинуті країни вийти на той же рівень».

Для країн, що розвиваються, ЄС пропонує новий підхід, спрямований на те, щоб спочатку не обмежувати зростання ДФУ, а потім відповідно до угоди вести переговори за графіком поетапного відмови до 2020 року.

Г-жа Перрі додала: «Пропозиція ЄС виявити гнучкий підхід тому, що ГФУ, як правило, використовується для заміни озоноруйнуючих ГХФУ, від яких розвиваються тільки почали поетапно відмовлятися відповідно до Монреальським протоколом.

З цієї причини, ГФУ не може розглядатися в окремо, і цей проект - перша спроба розглянути питання в рамках поправки до угоди про ДФУ - як такий, володіє потенціалом, щоб зрушити переговори з мертвої точки».

За оцінками ЄС глобальні сукупні скорочення викидів CO2 по всьому світу складуть 127 гігатонн.

Проект ЄС буде розглянуто на майбутній Робочій групі відкритого складу (ргос) в Парижі в липні, а пізніше на Нараді Сторін в Дубаї в ноябре.