Гібридна енергетика - це майбутнє

Hybrid Energy - the future

Істина пізнається в порівнянні. Наприклад: електрику і телефонія - ці технології були винайдені і набули широкого поширення в один і той же час більше ста років тому. Обидві індустрії розрослися в гігантські мережі, за допомогою них ми пройшли другу і третю індустріальну революцію, на їх основі побудована сучасна економіка.

Однак, в той час як інтернет і комп'ютерні технології зробили гігантський технологічний стрибок пов'язаний з функціоналом мобільних телефонів, левова частка енергії продовжує вироблятися за тими ж принципами, що і в 19 столітті. Величезні постійно обертаються генератори забезпечують напругу в мережі. І разом з тим, ВДЕ поступово нарощують потужності. Ми бачимо, як стара парадигма централізованого енергопостачання руйнується під натиском сучасних джерел, які діють не постійно, але, тим не менш, досить ефективні за рахунок систем розподілу електроенергії по мережі.

Щоб отримати максимальну вигоду з ВДЕ постачальниками енергії необхідно грамотно спланувати інтеграцію поновлюваних джерел в загальну мережу, що вимагає постійного енергопостачання і відносно стабільною навантаження. Накопичення енергії в купе зі складним програмним забезпеченням дозволить успішно управляти непостійній енергією сонця і вітру. Такі системи зможуть плавно регулювати частоту, напругу і перетворення енергії, що зробить інтеграцію ВДЕ в глобальну мережу інтенсивної і безболісною.

Така інтеграція активно відбувається вже сьогодні на невеликих островах, де традиційна енергія коштує дорого, і тому енергія поновлюваних джерел для власних мікро мереж стає економічно вигідною. Накопичувальні батареї успішно вирішують проблему мінливості дії ВДЕ.

Комбіновані системи, що складаються з ВДЕ і дизельних генераторів, знижують кількість шкідливих викидів за рахунок невичерпних природних ресурсів. Примітно, що не вся чиста енергія повинна обов'язково накопичуватися в акумуляторних системах, надлишки енергії можна задіяти в інших екологічно важливих галузях - наприклад, в системах опріснення води.

Перша в світі автономна акумуляторна енергосистема на 100% якої підведений від ВДЕ скоро стане до ладу на одному з островів Азорського архіпелагу. Більше 4500 жителів острова будуть користуватися безперебійної і порівняно дешевою енергією цілодобово. При цьому дизель генератор на острові практично завжди буде вимкнений.

Завдяки складній системі контролю накопичувальних батарей на острові Граціоза енергія сонця і вітру забезпечать електрикою стабільну автономну мережу. Акумуляторні батареї мають обмежений термін служби, однак, протягом цього терміну вони вигідні економічно більш, ніж дизельні генератори (доставка палива обходиться дорого) до того ж нові системи дозволяють скоротити викиди CO2.

За даними дослідницького центру GTM Research за 2015 рік 58 ГВт нововведеній електричної були отримані за рахунок ФВ сонячних панелей, що на 34% більше ніж у 2014 році.

Поєднуючи накопичувальні системи батарей з ФВ системами можна вирішити цілий ряд завдань, поставлених перед відновлювальною енергетикою: наприклад, вирішити проблему застарілих станцій працюють на викопному паливі, стимулювати будівництво нових гібридних станцій в умовах низьких цін на природний газ і недостатнього фінансування, і, нарешті, підстьобнути технологічний прорив в енергетичній галузі за прикладом галузей інтернету і телефонії, в яких за останні десятиліття відбулася справжня революція.