Сучасні технології виготовлення мідних трубок

Modern technologies for the manufacture of copper tubes

Мідні трубки невеликого діаметру, які здатні витримати тиск холодоагенту R-744

Нові холодоагенти начебто R-774 (діоксид вуглецю), що відрізняються низьким показником GWP (Потенціал глобального потепління) мають істотний недолік. Робочий тиск в системі значно вище робочого тиску аналогічних хладагентов, що не відповідають «зеленим» стандартам.

Мідні змійовики повинні мати підвищену міцність, що, природно вимагає потовщення стінок мідних трубок. Однак існує технологія для збільшення рівня тиску розриву без збільшення товщини стінок. Для цього застосовуються високоміцні мідні сплави.

Такі сплави вже з'явилися на ринку. Їх відрізняє висока корозійна стійкість, хороша теплопровідність і пайкость.

Одним з таких матеріалів є C12200, який представляє собою практично чисту мідь (99.9%) з невисоким відсотком фосфору. Цей матеріал володіє практично такими ж механічними властивостями як, наприклад, сплави високої чистоти C11000.

Виробництво мідних трубок регламентується стандартом ASTM B359 «Стандартні специфікації на безшовні труби з литими ребрами з міді та мідних сплавів для конденсаторів і теплообмінників». Стандарт вироблений американським суспільством по випробуванню матеріалів (ASTM) і містить характеристики матеріалу марки C12200.

Більш сучасний і технологічний аналог C12200 - низьколегована мідь, з вмістом невеликого відсотка нікелю, заліза, олова та інших металів. Ці добавки покращують такі характеристики матеріалу, як; міцність і стійкість до деформації за рахунок того, що щільність частинок в мікроструктурі вище, а розмір самих частинок - менше.

За допомогою даної технології вдається підвищити продуктивність систем холодопостачання та кондиціонування повітря, одночасно скорочуючи споживання міді.

Розробку та впровадження технологій підтримує компанія ICA, головний офіс якої знаходиться в Нью-Йорку (США), а представництва діють в більш ніж 60 країнах світу.