Теплонакопичувачі - економія і комфорт

Heat storage - saving and comfort

Теплонакопичувачів став першим приладом, який дозволяє оптимально використовувати існуючі переваги двотарифного обліку електричної енергії. Особливо цінний той факт, що його використання вигідно як виробникам електричної енергії, так і її споживачам. Перші можуть зробити більш рівними добовий графік споживання енергії, а другі - отримати значну фінансову економію.

Як відомо, для енергосистем характерна нерівномірне навантаження. Вдень, коли працюють підприємства, і людина веде активну трудову життя, таке навантаження максимальна. Це змушує вводити спеціальні обмеження споживаної електроенергії. Вночі відбувається падіння споживаної потужності. Регіональні енергетичні комісії, що працюють у всіх регіонах країни, вирівнюють навантаження, вводячи диференційовані тарифи. Наприклад, в нічний період діє кілька занижений тариф, а в денний - звичайний, який, як правило, в два рази перевищує нічний.

Вночі, коли діє дешевий тариф, накопичувач, як і випливає з назви, буде накопичувати електричну енергію, а потім віддавати її. Рівень необхідної зарядки регулюється за допомогою терморегулятора. Управління проводиться вручну або автоматично; додатково використовуються датчики погоди. Біметалічний запобіжник захищає пристрій від перегріву. Енергія зберігається завдяки теплоізоляції. Пристрій працює абсолютно безшумно. Обмежувачем подається температури служить спеціальна заслінка, яка постійно змінює своє положення.

Переваги теплонакопичувачів такі: економічність (зменшується плата за спожиту електричну енергію); надійність (термін безвідмовної служби більше 30 років); пожежобезпечність; універсальність і екологічна безпека пристрої

Тепло накопичується в нічний час, причому можливо навіть не допустити надлишок його накопичення. Економію забезпечує і точна підтримка заданої температури (± 1 ° C). Цікаво, що на кожен градус «перебору» тепла витрата енергії збільшується на 5%. Якщо говорити про грошовому вираженні витрат, то вони складають близько 3 °% збільшення коштів за один «зайвий» градус.

Людина відчуває перегрів повітря в приміщенні тільки у випадку, якщо він перевищить комфортну температуру на 3-5 ° C, а, значить, покладатися на власні відчуття в такій ситуації економічно невигідно. Ті опалювальні системи, в яких використовуються накопичувачі тепла, дозволять максимально точно зберігати заданий режим і температуру повітря. До того ж, можна зменшити електроспоживання, встановивши мінімальний режим, коли приміщення протягом певного часу не використовуватиметься.

Можливо з високою точністю (до 1 ° C) підтримувати задану температуру. При необхідності можна відновити необхідну температуру менш ніж за півгодини, встановивши її необхідні параметри на термостаті.

Як стверджують розробники, ефективність і надійність цих пристроїв підтверджується їх тривалою експлуатацією в умовах суворої зими. Важливий і той факт, що «сухе» тепло, що використовується в цих пристроях, не вимагає ніякої водопідготовки та унеможливлює розморожування системи. Встановлення теплових накопичувачів не вимагає виділення спеціальної кімнати, як котельне обладнання, немає втрат при передачі виробляється ними тепла.

Процес монтажу системи досить простий. Тут не потрібна зварювання, установка додаткових труб і т.д. Ці пристрої нерідко застосовують для «догріву» погано опалювальних приміщень. Для роботи з ними не потрібно якихось спеціальних знань, необхідно лише встановити терморегулятор на необхідний температурний рівень. Їх використання дозволяє встановити необхідний опалювальний режим на один день або тиждень і керувати процесом за відсутність людини. Це особливо зручно, коли необхідно вирішити завдання обігріву офісу або заміського будинку.

Переваги теплонакопичувачів такі: економічність (при застосуванні приладу плата за спожиту електричну енергію зменшується); надійність (термін безвідмовної служби більше 30 років); пожежобезпечність - зовнішня поверхня пристрою не нагрівається, температурний режим створюється і підтримується за допомогою вентилятора; універсальність (широкий діапазон потужностей дозволяє обігрівати з його допомогою приміщення різної площі); екологічна безпека (нагрівальні елементи не мають прямого контакту з повітрям); престижність (в конструкції використовують передові технології і найсучасніші матеріали).

Рівень необхідної зарядки регулюється за допомогою терморегулятора. Управління проводиться вручну або автоматично; додатково використовуються датчики погоди. Біметалічний запобіжник захищає пристрій від перегріву. Енергія зберігається завдяки теплоізоляції. Пристрій працює абсолютно безшумно

Такі пристрої з повною підставою вважають найперспективнішим способом обігріву, адже: з їх допомогою можна покрити дефіцит, що утворився тепла, не вводячи в експлуатацію нові потужності; при використанні цього пристрою система опалення стає більш регульованою; вирішуються проблеми перенасиченості комунікаціями, наприклад, там, де неможливо провести нову теплотрасу; нові мікрорайони, сучасні селища, різні складські приміщення простіше, дешевше і опалювати без теплових втрат, властивих теплотрасах.