Виведення з обігу ГХФУ створює можливості для застосування природних холодоагентів в Китаї

Phasing out HCFCs creates opportunities for the use of natural refrigerants in China

Виведення з обігу гідрофторхлоруглеводородов і перегляд законодавства в галузі навколишнього середовища в 2015 році створили нові можливості для застосування природних холодоагентів в кондиціонуванні повітря, теплових насосах, комерційних і промислових холодильних систем в Китаї, про це улишалі учасники конференції Ozone2Climate, що пройшла в рамках конференції China Refrigeration в Бейджина (Beijing) в п'ятницю, 8 квітня.

«У Китаї природні холодоагенти можуть сприяти зниженню викидів парникових газів і привести до блакитного неба," Xiao Xuezhi, заступник генерального директора Управління кооперації Китаю з іноземними економіками (FECO), сказав на круглому столі конференції Ozone2Climate в новому китайському міжнародному виставковому центрі.
Відповідно до Монреальського протоколу, Китай погодився повністю припинити виробництво і споживання ГХФУ до 2030 року. В даний час Китай виробляє більшу частину обладнання для ГХФУ (92%) для країн, що розвиваються. Тому зниження їх застосування матиме значний загальний вплив.

Zhang Shigang, координатор Китайського офісу Організації Об'єднаних націй по програмі захисту навколишнього середовища (UNEP), розповів на круглому столі, що метою організації була підтримка переходу на холодоагенти з нульовим потенціалом глобального потепління і низьким потенціалом руйнування озонового шару в Китаї.
Zhong Zhifeng з FECO розповів яким чином вводяться в 2016 політики - включаючи списки рекомендованих хладагентов для заміни ГХФУ, остаточні пропозиції по другій фазі виведення з обігу ГХФУ і перегляд національних стандартів для природних холодоагентів - спільно предоставіліби значно зміна на шляху до більш стабільного ринку холодильної промисловості і систем кондиціонування.

Zhifeng прелполагает, що природні холодоагенти займуть сильні позиції в списку альтернативних для заміни ГХФУ.
Jan Dusek, менеджер з розвитку бізнесу компанії Shecco, Японія, бачить Китайський уряд «ставить збільшується акцент на підтримці конкурентоспроможного переваги на світовому ринку за рахунок підвищення енергоефективності і не відставанні від світових технологіческійх досягнень».

«Це могло б викликати збільшення використання гідроуглеводородов для систем кондиціонування повітря і вбудованих комерційних холодильних установок, а також збільшення споживання CO2 в теплових насосах для нагріву води в побутовому, комерційному та промисловому секторах», розповів він на круглому столі.
Дослідження, проведене Shecco показує, що понад 200 компаній в Китаї вже пропонували своїм клієнтам технології з використанням природних холодоагентів в 2015 році.

Торгівельні меблі, торгові автомати і охолоджувачі пляшок є особливо швидко розвивається областю з більш, ніж 750 000 одиниць обладнання, що використовує CO2 або гідроуглеводороди в Китаї.
"Використання природних холодоагентів в комерційних установках невеликої продуктивності є є стійким напрямком развітіябольшінства великих економік," сказав Dusek, додаючи: "Китай - найбільш швидкозростаючий зі світових ринків комерційного холодильного обладнання."

«Застосування природних холодоагентів для торгових автоматів і охолоджувачів пляшок вносить вклад у зниження викидів парникових газів, таким чином, допомагаючи компаніям в досягненні їх корпоративних цілей», стверджує він.