Зміна клімату стало однією з головних тем на Генеральній асамблеї ООН

Зміна клімату стало однією з головних тем на Генеральній асамблеї ООН

Зміна клімату, поряд з терористичною загрозою і повісткою глобального розвитку людства, стало однією з головних тем виступів глав держав на Генеральній асамблеї ООН. Обговорення клімату в ООН стало своєрідною підготовкою найважливішою грудневої конференції зі зміни клімату «Париж 2015», де Кіотський протокол (1997 рік) повинен бути замінений більш сучасним документом. Нова угода має носити зобов'язуючий характер для всіх країн, і, крім квот на викиди, до нього мають увійти конкретні плани з програм адаптації країн до зміни клімату із зазначенням джерел фінансування, а також до переходу на безпечні джерела енергії - атом і Сонце.
 
Глобальний порядок
 

Саміт Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку повинен затвердити порядок глобального сталого розвитку людства на найближчі 15 років. Процес підготовки цих цілей почався після конференції ООН в Ріо-де-Жанейро в 2012 році, і Росія брала в ньому активну участь. На сьогодні до прийняття на Генасамблеї погоджено 17 цілей, одна з яких - «Боротьба зі змінами клімату», сказав в інтерв'ю ТАСС радник президента Росії і його представник з питань клімату Олександр Бедрицький.
 

Важливість проблеми зміни клімату усвідомлюють всі країни - немає жодної країни, лідер якої не торкався б її у своїх виступах. Так, за даними дослідницького центру ТАСС, частка згадок теми клімату в загальному масиві проблем становить 38% у виступах президента Франції Франсуа Олланда, 22% - у виступах канцлера Німеччини Ангели Меркель і 21% - у виступах президента США Барака Обами.
«Всі визнають, що ця проблема є, всі визнають, що потрібно досягати компромісу і укладати угоду», - сказав Бедрицкий ТАСС.
Однак на вирішення цієї проблеми впливає велика кількість чинників - як технологічних, так і економічних і політичних.
 

«Є питання технологічні, а є питання економічного і соціального розвитку кожної країни. Наприклад, у Німеччині відмовилися від атомної енергетики і змушені використовувати вугільні джерела, хоча вугілля має найвищий коефіцієнт викиду парникового газу. Виходить, що Німеччина, будучи однією з країн-лідерів з впровадження технологій зниження викидів, після прийняття певних політичних рішень змушена відкочуватися назад. Європейський союз купує газ, який є оптимальним з екологічної точки зору паливом в порівнянні з вугіллям і нафтою. Але якщо з політичних причин лідери країн будуть відмовлятися від використання газу тільки тому, що він російський, і при цьому не знайдуть інших джерел, то вони змушені будуть розширити використання нафти », - зазначив Бедрицкий.
 

Між Нью-Йорком і Парижем
 

Досягти компромісу з цього кола питань світове співтовариство спробує на 21-й конференції зі зміни клімату «Париж 2 015», яка пройде в столиці Франції з 30 листопада по 11 грудня. Її результатом має стати перше в історії глобальне угоду, що регламентує колективні, в тому числі і фінансові, зусилля в області зміни клімату, але свою позицію країни, як очікується, позначать вже на Генасамблеї ООН.
 

«У виступі міністра закордонних справ Сергія Лаврова в ООН прозвучало головне: Росія визнає клімат як серьезнейшую глобальну довгострокову проблему. Росія розуміє, що гроші на її рішення потрібні вже зараз, тому навіть в кризу прийнято рішення про виділення фінансування », - сказав ТАСС Олексій Кокорін, керівник програми« Клімат і енергетика »WWF Росії.
 

«Нова угода, яка належить прийняти в Парижі, - це зовсім інший документ, ніж Кіотський протокол, - продовжує Кокорін. - Кіотський протокол - це був вибір розвинених країн, а тепер потрібно охопити всіх відповідальних за викиди в атмосферу (або хоча б за велику їх частину). І друге важлива відмінність: в цій угоді обов'язково потрібно охопити тему адаптації до змін клімату і організувати кліматичне фінансування для найуразливіших і бідних країн. Цього в Кіотському протоколі не було зовсім ».
 

У питанні регулювання викидів країни близькі до консенсусу - найрозвиненіші країни знижують викиди, Росія зберігає на поточному рівні, Китай і країни, що розвиваються вийдуть на пік викидів. Фінансове питання куди складніше. Вразливим країнам - їх близько 150 - потрібні гранти на адаптацію. Розвинені країни, які могли б стати донорами, зараз відчувають серйозне навантаження на держбюджети, тому воліють, щоб кліматичне фінансування йшло через приватні інвестиції або кредити і позики. Уразливі ж країни брати кредити не готові, каже Кокорін.
 

Негода нині в моді
 

Зміна клімату проявляється на Землі як у вигляді повільних глобальних змін, так і у вигляді разових локальних погодних явищ. Повільні і щорічно розвинені зміни - скорочення льодовиків, деградація вічної мерзлоти, підвищення рівня Світового океану. Локально ж спостерігається збільшення частоти і сили небезпечних гідрометеорологічних явищ. У Росії їх число за останні 15-20 років зросла в два рази (з 250 до 500). Це означає, що аналогічну кількість опадів випадає не у вигляді звичайних дощів і снігопадів, а у вигляді сильних злив і хуртовин. Частіше спостерігаються різкі перепади погоди, штормові вітри, урагани, смерчі, аномально високі і аномально низькі температури.
 

Що робити?
 

Щоб протистояти цим змінам, людям потрібно, з одного боку, скорочувати викиди парникових газів в атмосферу, а з іншого - адаптувати життя суспільства до нових умов середовища.
 

«Адаптація до змін - це будь-які дії щодо запобігання збиткам від зміни клімату. Це охорона здоров'я, зміни в сільському господарстві, інфраструктура », - пояснює Кокорін.
 

У Росії, наприклад, потрібно міняти зливову каналізацію, готуватися до штормовим вітрам (перераховувати міцність конструкцій), змінювати систему пожежогасіння - посухи підвищують пожежну небезпеку. У Киргизії піднялася снігова кордон в Тянь-Шані, це викликало проблеми з випасом худоби - потрібно вживати заходів до збереження пасовищ. Найсильніше потерпають гірські регіони і прибережні регіони, однак в різних держав - різні можливості нівелювати вплив зміни клімату.
 

«Голландія і Бангладеш відчувають однакові проблеми: стало більше штормів, підвищився рівень океану. Але в Голландії вже все розплановано, вони знають, як будуть посилювати дамби, звідки візьмуться кошти. А в Бангладеш нічого цього немає, причому в 10 разів більше берегова лінія і в 10 разів більше населення, та на небезпечних територіях проживають 100 млн осіб, яких потрібно буде кудись переселити », - пояснює Кокорін.
 

Таким чином, більша частина заходів, необхідних для адаптації, досить прості і зрозумілі, але для їх реалізації необхідні кошти і ефективне планування. Це і належить обговорити на Паризькій конференції.
 

Зниження викидів в атмосферу йде двома шляхами: підвищення енергоефективності та перехід на альтернативні джерела енергії. Енергоефективність - впровадження енергозберігаючих технологій - обов'язковий і безпрограшний шлях для всіх країн, вважає керівник програми.
 

Нові джерела: атом або сонце?
 

Безпечними для атмосфери з погляду викидів є кілька джерел енергії: гідроенергетика, атомні станції та нові поновлювані джерела енергії - сонце, вітер, припливи і відливи. Гідроенергетика має осяжні фізично межі (річок на Землі не так багато) і вже не покаже масштабного зростання, вітер і припливи можуть використовуватися лише локально, тому головні джерела енергії майбутнього - це Сонце і атом, говорить заступник директора Інституту проблем безпечного розвитку атомної енергетики РАН професор Рафаель Арутюнян.
 

Виходячи з сьогоднішнього рівня розвитку технологій, атомна енергетика виглядає більш солідно: на частку альтернативних поновлюваних джерел енергії зараз доводиться 2% світового споживання, а атом вже дає 16% електроенергії світу (у розвинених країнах - більше 70% у Франції 70 з чимось, більше 30% - в Європі в цілому, на північному заході Росії - 40%).
 

«Сучасна атомна енергетика на теплових нейтронах вивільняє 1% енергії, запасеної в урані, а атомна енергетика майбутнього - реактори на швидких нейтронах (один такий промисловий реактор - на Білоярській АЕС - успішно працює вже 35 років - прим. ТАРС) - дозволить залучити до енергетику 80-90% енергії урану. Тоді існуючі запаси урану вистачить на тисячоліття », - підсумовує Арутюнян.
Перспективи розвитку термоядерної енергетики вже видно: у Франції до 2025 року буде побудований ІТЕР - міжнародний термоядерний реактор, який дасть всім країнам-учасницям, в число яких входить і Росія, доступ до технологій для створення промислових термоядерних реакторів.
 

«Чарівність термояда в тому, що це - велика енергетика. Це електространціі НЕ середнього або малого рівня, а великі, це енергетика для великих промислових агломерацій, великих міст. Проект ІТЕР знаходиться в стадії будівництва, це унікальна, перша в світі установка, на якій ми відпрацьовуємо всі необхідні технології і потім вивчимо поведінку плазми. До 2025 року ми плануємо отримати першу плазму, на 2030 запланована перша дейтерій-тритієва плазма, термоядерна реакція. Після цього кожна з країн, маючи всі необхідні технології, зможе будувати свій енергетичний реактор, і через 20 років на рубежі 2050 року партнери вважають мати реактори, які подадуть енергію в електричні мережі », - розповідає доктор фізико-математичних наук, керівник російського проектного центру ІТЕР Анатолій Красильников.
Козир сонячної енергетики - майже повсюдна доступність і динамічний розвиток технологій. «Ядерну енергетику не вдасться значно здешевити, а сонячна енергетика вдосконалюється і може стати значно більш економічною», - сперечається з прихильниками атома Олексій Кокорін.
 

Так чи інакше, перспективи сонячної енергетики будуть залежати від розвитку технологій сонячних батарей і систем зберігання енергії.